Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

                                                 Ενόργανη Γυμναστική


   Η Γυμναστική (ενόργανη) είναι ένα απ’ τα αρχαιότερα αθλήματα και συμπεριλαμβάνεται και στα προγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων.Είναι το άθλημα εκείνο που απαιτεί τελειότητα της εκτέλεσης των ασκήσεων σε συνδυασμό με την δυσκολία. 
Σε αγωνιστικό επίπεδο τα όργανα της ενόργανης γυμναστικής για τις γυναίκες είναι: άλμα , ασύμμετροι ζυγοί, δοκός, έδαφος ενώ για τους άνδρες είναι: άλμα ,δίζυγο, μονόζυγο, έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι.
Συμπληρωματικό όργανο της ενόργανης γυμναστικής είναι και το τραμπολίνο.
                                               

ΟΦΕΛΗ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Με την ενόργανη γυμναστική όλο το σώμα αποκτά δύναμη,ευλυγισία και εκφραστικότητα ,ισορροπία και αρμονία.  Βοηθάει σε μέγιστο βαθμό την πρόληψη και τη διόρθωση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης (κύφωση , λόρδωση , σκολίωση) .
Ωφελεί σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.Βοηθάει την ανάπτυξη του συντονισμού και της ισορροπίας,της βελτίωσης δύναμης και ευλυγισίας αλλά και της αυτοσυγκέντρωσης της πειθαρχίας και της υπομονής.
Είναι η βάση της γυμναστικής για όλα τα αθλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία και  αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα σε επίπεδο μαζικού  αθλητισμού και μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει καταπόνηση.
Γι αυτό και στο σύνηθες ερώτημα αν η ενόργανη γυμναστική είναι παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών οι προπονητές  απαντούν κατηγορηματικά πως αυτό δεν είναι αλήθεια.
            


    Εντυπωσιακή είναι επίσης  η ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ 

               
                         


                 
     Και φυσικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ενόργανη γυμναστική χωρίς να αναφέρουμε τη Νάντια Κομανέτσι. 


       
   

«Η γυμναστική μου έδωσε αυτογνωσία και με έκανε πιο δυνατή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η λέξη συντετριμμένη δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό μου. Δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή που να μην μπορεί με κάποιο τρόπο να διορθωθεί.”   Νάντια Κομανέτσι, Παγκόσμια πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής.
                     https://www.panelliniosac.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου