Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – Greektoys

Από τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια στο Greektoys!

Από τα αρχαία χρόνια έχει διαπιστωθεί η παιδαγωγική αξία και η σημαντικότητα του παιχνιδιού για τη σωστή σωματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Με το παιχνίδι το παιδί δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο μέσα στον οποίο διασκεδάζει, αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά, εξερευνεί το περιβάλλον του, μαθαίνει τον εαυτό του, καλλιεργεί τη δημιουργικότητά του.
Γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλια παιχνιδιών, ομαδικών ή ατομικών, με ή χωρίς τη χρήση αντικειμένων. Κάποια από αυτά παραμένουν γνωστά ως τις μέρες μας, όπως η αμπάριζα, η τυφλόμυγα (χαλκή μυία), τα αγαλματάκια (ακινητίδα), τα πεντόβολα (πεντάλιθα), το κρυφτό (αποδιδρασκίνδρα), οι κούκλες (πλαγγόνες), η κουδουνίστρα (πλαταγή) και το αλογάκι.
Η διαχρονικότητα και η μαγεία αυτών των παιχνιδιών αποτελέσαν την πηγή έμπνευσης για την παιδική σειρά animation Greektoys. Οι τρεις αρχικοί χαρακτήρες της σειράς είναι αρχαία ελληνικά παιχνιδάκια.
Λίλυ η κουδουνίστρα
Το όνομά της είναι Ελένη παραπέμποντας στην Ωραία Ελένη της αρχαιότητας, αλλά οι φίλοι της την αποκαλούν χαϊδευτικά Λίλυ.
Είναι μια πήλινη πλαταγή, μια κουδουνίστρα. Κρατώντας την από το κεφάλι και κουνώντας την, τα κινητά μέλη του σωματός της, δηλαδή τα πόδια της, έκαναν ήχους για να ξεχνιέται το μωρό και να σταματά το κλάμα.
 platagi1Lilly
Βαλίος το αλογάκι
Είναι ένα πήλινο αλογάκι με ροδίτσες το οποίο το παιδί μπορούσε να το σέρνει τραβώντας το από το χαλινάρι του και αυτό να κυλά πάνω στις ρόδες του.
Το όνομα του είναι αναφορά στο Βαλίο, στο ένα από τα δυο αθάνατα άλογα του Αχιλλέα (το άλλο ήταν ο Ξανθός). Ο Ποσειδώνας χάρισε το Βαλίο στον Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα, ως γαμήλιο δώρο. Σύμφωνα με την παράδοση, και τα δύο άλογα ήταν αρχικά Τιτάνες, σύμμαχοι του Δία και του Ποσειδώνα, που μεταμορφώθηκαν σε άλογα.
alogakiValios
Φίλων το φλυτζανάκι
Είναι ένα αρχαίο αγγείο σε σχήμα μικρού γουρουνιού και χρησιμεύε ως μπιμπερό, αλλά και ως παιχνίδι. Το μπιμπερό είχε σχήμα μικρού ζώου για να βοηθάει το παιδί στη διακοπή του θηλασμού με ομαλό τρόπο.
Το όνομα Φίλων θα το συναντήσουμε σε φιλοσόφους, όπως τον Φίλωνα τον Λαρισαίο, τον Φίλωνα της Αλεξάνδρειας, και το μαθηματικό τον Φίλωνα τον Βυζάντιο. Η επιλογή του ονόματος όμως έγινε γιατί ο Φίλων παραπέμπει στη λέξη φίλος, καθώς ως μπιμπερό είναι ο πρώτος “φίλος”, το πρώτο παιχνιδάκι στη ζωή του μωρού.
gourounakiPHILON
Με τη Λίλυ, το Βαλίο και το Φίλωνα, τη σειρά Greektoys, επιδιώκουμε να μαθαίνουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Παιχνιδια – Greektoys
Όταν οι τελευταίοι επισκέπτες φεύγουν και ο φύλακας κλείνει το μουσείο, η παρέα δε χάνει ευκαιρία να βρεθεί και να μπλεχτεί σε νέες περιπέτειες. Οι φίλοι μας είναι παιχνίδια μιας παλιάς εποχής που παρά το πέρασμα του χρόνου καθόλου δεν έχουν χάσει τη γοητεία τους και την παιχνιδιάρική τους διάθεση. Είναι τρεις, είναι μικροί, είναι μαζί.
Βαλίος
Το κέντρο της παρέας είναι ο Βαλίος και απολαμβάνει της προσοχής όλων. Είναι ένα πήλινο αλογάκι που κυλά πάνω στις ροδίτσες του. Είναι περήφανος και γενναίος! Θαυμάζει τον Πήγασο και ονειρεύεται να του μοιάσει όταν μεγαλώσει. Παρ’ όλο που δε μιλά, με το αθώο προσωπάκι του εκφράζει άριστα τα συναισθήματα του. Αγαπάει πολύ τη Λίλυ, το Φίλωνα και όλα τα μικρά παιδιά.
Ανήκει στην κατηγορία παιχνιδιών «άθυρμα».
Λίλυ
Φωτεινός παντογνώστης με άποψη για όλα! Δυναμική, γλυκιά και συχνά επιδίδεται σε αστεία με τους φίλους της. Είναι το πειραχτήρι και η ψυχή της παρέας. Ποιος άλλος εκτός από αυτήν θα μπορούσε να κατέχει τη θέση του αρχηγού? Είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη σε ηλικία.
Η Λίλυ μας είναι πήλινη κουδουνίστρα με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια. Τα μαλλάκια της είναι χρωματιστά και τα καμπανάκια της ηχούν σε κάθε γέλιο της. Είναι γνωστή και ως «πλαταγή».
Φίλων
Ο μικρότερος της παρέας είναι ο Φίλων. Είναι καλόκαρδος και αφελής, συνεχώς ρωτάει και καμιά φορά είναι λιγάκι αφηρημένος, ίσως και ονειροπόλος. Του αρέσουν τα παιχνίδια που στήνει η παρέα, και όσο και αν η Λίλυ τον πειράζει, για αυτόν παραμένει το καλό του φιλαράκι.
Ο Φίλων είναι ένα πήλινο ροζ γουρουνάκι με πεταχτά αυτάκια, όμορφα μαλλάκια και μακριά μουσουδίτσα που χρησιμεύει για να ταΐζει τα παιδάκια. Ο Φίλων είναι το μπιμπερό των αρχαίων χρόνων.
Αυτή είναι η παρέα και κάθε βράδυ γεμίζει το μουσείο με γέλια, κουδουνίσματα και φασαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου