Δημήτριος Βικέλας
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 1896!
Το όνομά του, Δημήτριος Βικέλας, είναι άρρηκτα συνδεμένο με την πόλη μας, τη Βέροια. Άλλωστε η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, που ήταν μια σπουδαία εμπορική οικογένεια, είχε καταγωγή από τη Βέροια. Ο ίδιος μπορεί να γεννήθηκε στην Ερµούπολη της Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου 1835, αλλά αγαπούσε τη Βέροια και σαν δική του ιδιαίτερη πατρίδα.
Η αλλαγή του ονόματός τους
Το αρχικό όνομά της οικογένειάς του ήταν Μπικέλας ή Μπεκέλας, μέχρι την στιγμή της απόφασης του πατέρα του με τον αδερφό του Κωνσταντίνο να αποδεχτούν την αλλαγή του Μπ με το Β καθώς το σύµπλεγµα Μπ, των δυο συµφώνων στην αρχή της λέξης θεωρήθηκε σαν βαρβαρισµός.. η Γαλλική κυβέρνηση επιζητούσε να αντικαταστήσει την Ερασµιακή προφορά της αρχαίας Ελληνικής µε αυτή της νεώτερης Ελληνικής στην διδασκαλία των Ελληνικών στη Γαλλία.
Συνεχείς μετακινήσεις
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε αρχικά στη Σύρο, στη Κωνσταντινούπολη και στην Οδησσό, τα μέρη των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα του. Όλα αυτά μέχρι την οικονομική κατάρρευση των οικογενειακών επιχειρήσεων, οπότε και επέστρεψε στην Ερμούπολη. Στα 17 του, το 1852, εποχή κατά την οποία έφυγε για το Λονδίνο για να εργαστεί στις επιχειρήσεις των θείων του, του Λέοντα και του Βασίλειου Μελά. Σύντομα έγινε συνέταιρος στην εταιρεία και εργάστηκε εκεί για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Τις ελεύθερες ώρες, ο Δηµήτρης σπούδασε Βοτανική στο University College.
Έχοντας αποκομίσει αρκετή περιουσία αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και το συγγραφικό έργο. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα Λουκής Λάρας σε Λονδίνο αλλά και Παρίσι, εκεί μετακόμισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η αναγνωρισιμότητά του αυτή οδήγησε τον Ιωάννη Φωκιανό να του προτείνει το 1893 να εκπροσωπήσει τον Πανελλήνιο στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΟΕ. Ο Πανελλήνιος ήταν ο μοναδικός αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα, εν απουσία οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας. Προσκλήθηκε από τον ντε Κουμπερτέν να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο.
Η πρόταση και η σύσταση των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων
Στο Συνέδριο εκείνο συζητήθηκε η ιδέα για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχε προτείνει ο Γάλλος ιστορικός και φίλαθλος βαρώνος Πέτρος Κουμπερτέν. Ο Βικέλας ορίστηκε πρόεδρος στο ειδικό τμήμα της Οργάνωσης και με την επιβολή και το κύρος του έπεισε την επιτροπή να γίνουν στην Αθήνα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Με απλότητα και ειλικρίνεια είπε στο Συνέδριο: «Δεν έχομεν τα μέσα να τελέσωμεν εορτάς μεγαλοπρεπείς. Αλλά το εγκάρδιον της υποδόχης θα αναπληρώσει τας πολλάς ελλείψεις μας. Δεν θα παράσχωμεν εις τους ξένους μας διασκεδάσεις αξίας της περιστάσεως, αλλά έχομεν να δείξωμεν τα μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητος. Θα τους οδηγήσομεν εκεί όπου οι αρχαίοι ετέλουν τους ενδόξους αγώνας των. Εις τα Ολύμπια, τα Ισθμια, τους Δελφούς, την Επίδαυρον».
O Δημήτριος Βικέλας κατάφερε να κινητοποιήσει το παλάτι, τις επιφανείς οικογένειες της εποχής και γενικότερα όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η υλοποιήση του σκοπού αυτού ήταν για τον ίδιο «εθνική υπόθεση».. παρά την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης καθώς η Ελλάδα αντιμετώπιζε οικονοµικές δυσχέρειες, η κυβέρνησή του Χ. Τρικούπη κατόρθωσε να βρει τον τρόπο να κάνει τις απαραίτητες παροχές και εγγυήσεις για την καλή διεξαγωγή των πρώτων Ολυµπιακών Αγώνων.
Από το 1984 και μετά εγκαταστήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη διοργάνωση των Αγώνων. Η περίοδος αυτή είναι και η πιο σημαντική περίοδος της ζωής του. Με το τέλος τους σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με τα αθλητικά πράγματα της χώρας. Έως το τέλος της ζωής του, το 1908, η δράση του σχετίστηκε με τα οράματα της Μεγάλης Ιδέας. Σε συνεργασία με τον Γεώργιο Δροσίνη ίδρυσε τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων» και οργάνωσε το πρώτο εκπαιδευτικό συνέδριο, ενώ αργότερα την περίφημη «Εθνική Εταιρεία»
Η διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 αποτέλεσε το γεγονός-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού
Ο Δημήτριος Βικέλας άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα το 1908. Υπήρξε πάντα θερµός πατριώτης και πίστευε στην ανάγκη της αλληλογνωριµίας, φιλίας και συνεργασίας ανάµεσα στους λαούς. Η φιλοπατρία του ήταν τόσο μεγάλη που άφησε την πλούσια βιβλιοθήκη του στον Δήµο Ηρακλείου και τη συλλογή εικόνων στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Η κοινωφελής δραστηριότητα που εγκαθίδρυσε ο Δ. Βικέλας συνεχίστηκε και µετά τον θάνατό του.
Η Σύρος και η Βέροια τον τιμούν..
Οι κάτοικοι της Σύρου τιµούν τον Δημήτριο Βικέλα, η προτοµή του κοσµεί την πλατεία της Ερµούπολης µπροστά από τα σαράντα µαρµάρινα σκαλιά που οδηγούν στο Δηµαρχιακό µέγαρο. Τον Μάιο 2000 προς τιµήν του Δ. Βικέλα η Ολυµπιακή λαµπαδηδροµία διασχίζει την Ερµούπολη πριν αρχίσει το µεγάλο της ταξίδι για το Σύδνευ. Και το 2004 το σπίτι του Δ. Βικέλα στην Ερµούπολη και όλο το νησί φωτίζει την λαµπρή προσωπικότητα του άξιου πατριώτη.
Πηγές: Πέτρος Λινάρδος, Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη (1996), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Πηγές: Πέτρος Λινάρδος, Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη (1996), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
www.ardin.gr
www.dsb.gr
www.heraklion.gr
www.dsb.gr
www.heraklion.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου