Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιο άθλημα είναι η σωστή επιλογή, με βάση την προσωπικότητα του παιδιού μου ;

 Ποιο άθλημα να επιλέξετε, με βάση την προσωπικότητα του παιδιού σας 

   Ο αθλητισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας πως να είναι ενεργά μέλη μιας ομάδας και πώς να δέχονται προκλήσεις. Μπορεί να βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να διδάξει σε κάθε παιδί πώς να ενσωματώσει τις σωματικές δραστηριότητες στην καθημερινή του ζωή με έναν ευχάριστο τρόπο. Ο αθλητισμός προσφέρει πολύτιμα οφέλη όπως η κοινωνικοποίηση, η εκμάθηση συμμόρφωσης σε κανόνες, και η συναίσθηση ευθύνης για τις πράξεις τους, διδάγματα που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς της καθημερινής τους ζωής.
    Η προσωπικότητα ενός παιδιού μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ποιο άθλημα θα επιλέξει τελικά να αφοσιωθεί, και ποια αθλήματα θα απορρίψει. Από την καλαθοσφαίριση και το ποδόσφαιρο στο κολύμπι και στην υδατοσφαίριση τα περισσότερα αθλήματα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις εμπειρίες που προσφέρουν και τις προσωπικότητες που μπορούν να ικανοποιήσουν καλύτερα. Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει το πάθος του σε ένα άθλημα που συμπληρώνει την προσωπικότητά του.
  • ·         Διευρύνετε τη γκάμα επιλογών τους

Προκειμένου τα παιδιά να επιλέξουν ένα άθλημα που τους ταιριάζει, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών. Η προσωπικότητα, η αθλητική ικανότητα, η προσβασιμότητα σε εξοπλισμό και το επίπεδο των ενδιαφερόντων τους είναι όλα καθοριστικοί παράγοντες εξεύρεσης της τέλειας δραστηριότητας. Κάντε ό,τι μπορείτε για να τους δείξετε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, και έτσι θα τους επιτραπεί να επιλέξουν και να απορρίψουν περισσότερα από ένα αθλήματα. Μπορεί να υπάρξουν δοκιμές και εσφαλμένες επιλογές μέχρι να βρουν αυτό που λειτουργεί καλύτερα γι΄ αυτούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει αγορά εξοπλισμού που πολλές φορές δεν χρησιμοποιείται, καθώς και πολλές πιθανές προσπάθειες και αποτυχίες, αλλά βάλτε τα δυνατά σας να είστε υπομονετικοί. Βεβαιωθείτε ότι θα ασχοληθεί με κάθε άθλημα αρκετό καιρό, ώστε να κατανοήσει πλήρως το παιχνίδι, αλλά αν δεν φαίνεται να συνεχίζει να απολαμβάνει την πρακτική του αθλήματος, επιτρέψτε του να προχωρήσει και να ακολουθήσει άλλες επιλογές.

  • ·         Ωθήστε τους στην επιτυχία

Εάν το παιδί σας περνάει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση, το να το ξυπνάτε νωρίς το πρωί για να τρέχει γύρω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου   μπορεί να το κάνει  να αρνηθεί πεισματικά τη συμμετοχή του. Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια να διδαχθεί ένα  υπερδραστήριο παιδί να τελειοποιεί την κίνησή του σε ένα άθλημα υπομονής μπορεί να  το οδηγήσει σε πρόωρη απογοήτευση. Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που συνδέονται στενά με την προσωπικότητά του παιδιού και το επίπεδο δραστηριότητας που θα το κάνει ευτυχισμένο.

Αθλήματα υψηλής δραστηριότητας: Στίβος, χορός, χόκεϊ, πολεμικές τέχνες
Αθλήματα χαμηλής δραστηριότητας: γκολφ, μπόουλινγκ, ξιφασκία, τοξοβολία
Αθλήματα για εσωστρεφή άτομα: γυμναστική, τένις, γιόγκα, κολύμπι
Αθλήματα για εξωστρεφή άτομα: ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, χάντμπολ, μπάσκετ


  • ·         Αποφύγετε να μεταδώσετε τις δικές σας προτιμήσεις-εμπειρίες.

Προσπαθήστε να μην επηρεάσετε τις προτιμήσεις του παιδιού σας με βάση τις προσωπικές σας εμπειρίες. Μπορεί να ήσασταν ένα αστέρι στο γήπεδο ποδοσφαίρου στα νιάτα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι το παιδί σας θα βρει το ίδιο πάθος για το άθλημα.
Αν το παιδί σας επιλέξει ένα άθλημα που οι προπονήσεις γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που εσείς θέλετε να ξεκουραστείτε ή εργάζεσθε προσπαθήστε να ..θυσιαστείτε κάποιες φορές και να βρείτε άλλους γονείς παιδιών που βρίσκονται στην ίδια ομάδα και να μοιραστείτε τις μετακινήσεις.
Ίσως έχετε ένα ντροπαλό παιδί που παλεύει να κάνει φίλους ,θα ήταν δελεαστικό να το κατευθύνετε προς τα αθλήματα που είναι εκ φύσεως ατομικά, όπως το τένις, για να το βοηθήσετε να κάνει ένα ξεκίνημα. Αλλά πρέπει να τονιστεί, επίσης, η σημαντικότητα ώθησης των παιδιών σε αθλήματα που αισθάνονται άνετα. Εάν τα παιδιά σας δείχνουν ενδιαφέρον για ένα άκρως δυνατό άθλημα, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να τους ενθαρρύνετε να το εξερευνήσουν, αλλά ταυτόχρονα να είστε ευέλικτοι μαζί τους αν το θεωρήσουν δυσάρεστο και μετανιώσουν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εξεύρεση του σωστού αθλήματος για την προσωπικότητα του παιδιού σας μπορεί να είναι περίπλοκη, και η αναζήτηση δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι σημαντικό να παραμείνει ευέλικτη, αλλά και αρκετή ώστε να εξασφαλίσει στο παιδί σας την ευκαιρία να βιώσει πραγματικά κάθε άθλημα στο οποίο δείχνει ενδιαφέρον. Μάλιστα πολλές φορές τα παιδιά μας μπορεί να μας πούνε τι είναι σωστό για αυτούς. Εμείς απλώς πρέπει είμαστε συνοδοιπόροι τους, ακολουθώντας την κατεύθυνση που εκείνα ανακαλύπτουν ως καταλληλότερη για τον εαυτό τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου